به گزارش خبرگزاری حوزه،آیت الله مصباح یزدی، امروز 21 دی ماه در دیدار مسئولان و اعضای انجمن معرفت شناسی حوزه علمیه قم که در موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی (ره)برگزارشد، با اشاره به اختلاف نظر در مباحث علمی وفلسفی، اظهار داشتند:چوب برخوردهای ناصحیح در علم،به دستاوردهای علمی خورده و آن را از رشد و پیشرفت باز داشته است.
ایشان با بیان اینکه زبان فلسفه میتواند پاسخگوی طعنهها و سؤالات بیگانگان باشد، رشد فلسفه در حوزه های علمیه را مرهون تلاش های مرحوم علامه طباطبایی دانسته و یادآورشد: نخستین قدم در معرفت شناسی را علامه طباطبایی و شهید مطهری برداشتند که این امر به نوشتن کتاب روش رئالیسم منتهی شد که تکیه اصلی آن روی مسایل معرفتی است.
آیت الله مصباح یزدی با بیان اینکه بزرگانی قبل از علامه طباطبایی در حوزه علمیه بودند که بحثهای فلسفی را شروع کردند، اما کار آنها به تعطیلی کشیده شد، اظهارداشت علامه طباطبایی با وجود مشکلات و اتهامات مقاومت کرد و با متانت و بدون جنجال کار خود را پیش برد و فلسفه و رشد آن مرهون سیره حکیمانه این عالم فقید است.
آمیختگی فلسفه با مسایل عقلی
ایشان افزود:فلسفه آمیخته با مسایل عقلی است و امروز که بسیاری از علوم متکی بر مبانی عقلی می باشد از راه این علم می توان دین را نیز حفظ کرد.
آیتالله مصباح یزدی خاطرنشان کرد: اگر مباحث معرفت شناسی امروز با پنجاه سال قبل حوزه مقایسه شود، تحول مثبتی ایجاد شده و حرکتی جدید تلقی میشود.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تحول فلسفه را از برکات انقلاب اسلامی دانسته و گفت: بعد از انقلاب فلسفه از حالت بستگی و خشکی که آمیخته با تعصب بود، خارج شد.
معارف اهلبیت (ع) جز با مباحث عقلی قابل تفسیر نیست
عضو خبرگان رهبری با بیان این که معارفی که در کلام اهل بیت(ع) وجود دارد جز با مباحث عقلی قابل تفسیر و تبیین نیست، تصریح کرد:. تضارب افکار در زمینه مباحث فلسفی موجب بالندگی و رشد این علم می شود همانطور که برجستگی فقه شیعه هم به سبب همین بیان آزاد افکار متعدد است.
ایشان با اشاره به ضرورت آسیب شناسی و بررسی کمبودها در فلسفه، اظهار داشت: باید علت ضعف هر علمی بررسی شود، ممکن است ضعفها به خاطر گرایشات و سلائق باشد ولی در برخی موارد طبیعی نیست.
آیت الله مصباح یزدی با بیان این که یکی از آفتهای علم تعصب است، افزود: اگر بنا باشد در علوم به ویژه در دین، پیش داوری شودو مسائل غیر قابل بحث تلقی گردد، علم پیشرفت نمیکند و این آفتی است که فلسفه نیز با آن مواجه است.
برجستگی فقه شیعه
ایشان با بیان این که برخی با ادبیات نادرست وارد فلسفه شدهاند، در صورتی که برخوردهای منطقی و پخته سبب جلوگیری از ضربه خوردن و تضعیف فلسفه میشود، گفت: برجستگی فقه شیعه به خاطر آزاد بودن مباحث مختلف آن است.
رییس موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی(ره) با بیان این که از اختلاف نظر در مباحث نظری نباید ترسید و باید اجازه داد تا طرفین استدلالهای خود را مطرح کنند تا مباحث روشن گردد.
خدمت فلسفه به دین
آیتالله مصباح یزدی با بیان این که فلسفه خدمت بزرگی به دین کرده است و معارف در کلمات ائمه معصومین (ع) است که این معارف جز با مباحث عقلی قابل تفسیر نیست، بیان داشت: یکی از بزرگ ترین افتخارات ملاصدرا مسأله وجود رابط است که امثال شاگردان افلاطون و ارسطو حتی نمیتوانستند آن را استشمام کنند، اما به برکت اسلام و معارف اهل بیت(ع) مشکلات حل شد.
در ابتدای این دیدار، حجتالاسلام والمسلمین عسگر دیرباز، مدیر انجمن علمی معرفتشناسی حوزه علمیه قم، گزارشی از برنامهها و فعالیتهای این انجمن ارایه کرد.